Het nieuwe kunstvoetbalveld van de Arnhemse Boys in de wijk Schuytgraaf wordt bestrooid met korrels kurk. Waarom? Omdat dit materiaal veel duurzamer is dan het gebruikelijke rubbergranulaat. Dat zegt Eduard Nieveen, teamleider techniekbeheer en buitensport bij Sportbedrijf Arnhem. “Hier kunnen we zeker tien jaar mee vooruit!”
Rubberkorrels of rubbergranulaat zorgen ervoor dat kunstgras veiliger en beter bespeelbaar wordt. Maar de gemeente Arnhem wil dit materiaal niet meer op de velden zien. Kurk is een goed alternatief, vindt Sportbedrijf Arnhem.
Toch is ook dit natuurproduct niet perfect, legt Nieveen uit. “Het voordeel van kurk is dat het 100 procent natuurlijk en plantaardig is. Nadeel is dat het zich niet mag verspreiden buiten het veld. Daarom wordt er een kantplank rond het veld geplaatst, gemaakt van gerecycled kunstgras.”
Niet alleen het kunstgrasveld zelf is duurzamer. Zo is voor de verharding rond het Schuytgraafse veld gekozen voor elementen van duurzaam beton. Deze platen met metalen randen voorkomen dat er onkruid groeit.
Ook de onderbouw van zand werpt zijn vruchten af, weet Nieveen. ‘Dit heeft als voordeel dat er maar 2.600 kubieke meter grond afgevoerd hoeft te worden, in plaats van een veelvoud daarvan. Dat betekent: minder vrachtwagens die heen en weer rijden. Ook dat komt weer de duurzaamheid ten goede.’
Verder is de waterafvoer van de groeiende voetbalclub uit Schuytgraaf vervangen, vertelt hij verder. Dat het veel heeft geregend in Nederland, is niemand ontgaan. ‘De afgelopen zeven maanden is er gemiddeld 6.500.000 liter water per veld gevallen. Dat is 2.000.000 liter meer dan het jaar ervoor! Nu kunnen we ook met de drainage weer twintig jaar vooruit.’