Home > Nieuws > Vijf grote sportaccommodaties vanaf 1 januari 2019 rookvrij

Vijf grote sportaccommodaties vanaf 1 januari 2019 rookvrij

Sportbedrijf Arnhem maakt in 2019 de terreinen om de sportaccommodaties gefaseerd rookvrij. Per 1 januari is roken niet meer toegestaan rondom zwembad Valkenhuizen en de Grote Koppel en bij de sportcentra Valkenhuizen, De Laar en Elderveld. Met ingang van 1 september 2019 geldt het rookvrijbeleid voor alle accommodaties van Sportbedrijf Arnhem, zoals de sportparken, sporthallen, gymzalen en playgrounds in de wijken.

Waarom een rookvrijbeleid?

Roken en sport passen niet bij elkaar. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Ze brengen er een groot deel van hun vrije tijd door, bijvoorbeeld op de playgrounds in de wijken en op het sportpark. Albert Matthijssen, directeur van het Sportbedrijf, legt uit: “Wij willen de kinderen in Arnhem een gezonde en veilige omgeving bieden, waarin ze kunnen sporten zonder dat ze met roken in contact komen. Kinderen moeten een zwembad of sporthal associëren met een gezonde plek. En daar hoort zichtbaar roken niet meer bij. Bovendien ervaren veel van onze klanten rookoverlast bij de entree van een sportaccommodatie. Als Sportbedrijf vinden we dat we het goede voorbeeld moeten geven met rookvrije sportaccommodaties in Arnhem. Daarmee dragen we bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.”

Wat verandert er bij de sportaccommodaties?

De entree en het directe terrein om de sportaccommodaties zijn rookvrij. De aanwezige rookfaciliteiten zoals rookhokjes en asbakken worden verwijderd. Iedereen is en blijft welkom in de sportaccommodaties van het Sportbedrijf, ook rokers. Wel worden rokers vriendelijk verzocht om hun sigaret alleen nog buiten het terrein op te steken, uit het zicht van kinderen.

Gefaseerde uitrol

Sportbedrijf Arnhem heeft ruim 50 verschillende sportaccommodaties in de stad. Het rookvrijbeleid uitrollen en zichtbaar maken op de accommodaties is een maatwerk project. Daarom begint Sportbedrijf Arnhem met het rookvrij maken van 5 grote sportaccommodaties. Daarna worden stapsgewijs de andere sportterreinen rookvrij gemaakt, zoals de entrees van gymzalen, de playgrounds en de sportparken. Veel sportclubs op de sportparken in Arnhem zijn overigens zelf al actief met het rookvrij maken van hun vereniging.

SPORT VERSTERKT DE STAD!