Home > Nieuws > Verduurzaming zwembad De Grote Koppel

Verduurzaming zwembad De Grote Koppel

Sportbedrijf Arnhem is 2018 goed begonnen. Deze week startte Sportief Opgewekt namelijk met de verduurzaming van zwembad De Grote Koppel. Het zwembad gaat met maar liefst 840 zonnepanelen haar eigen stroom opwekken.

Milieubesparing

Dankzij de zonnepanelen bespaart de Koppel elk jaar ca. 235.000 kWh grijze stroom. Dit komt jaarlijks neer op ruim 130 ton minder CO2-uitstoot in de lucht. Om zoveel uitstoot te compenseren, zouden anders 23 voetbalvelden vol moeten worden geplant met volwassen eiken.

De hoeveelheid stroom die zonnepanelen uit licht kunnen omzetten, wordt steeds groter. Om een gemiddeld huis een jaar van stroom te voorzien zijn zo’n 11 zonnepanelen nodig; bij de Grote Koppel worden nu dus bijna 80 keer zoveel panelen geïnstalleerd.

Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt?

Jazeker! De zonnepanelen werken op daglicht. Dus ook bij bewolking wekken de panelen stroom op. In de zomer wekken de panelen meer op dan het zwembad gebruikt. Deze extra stroom gaat dan terug naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds werken de panelen niet en wordt er stroom van het elektriciteitsnet gebruikt.

Energiescherm in zwembadstijl

Om meer gevoel te krijgen bij de opwek van de zonne-energie komt er in het gebouw een energiescherm te hangen. Sportief Opgewekt ontwierp dit scherm speciaal voor de Koppel in zwembadstijl. Als je straks de Koppel bezoekt, kun je dus live zien hoeveel de 840 panelen opwekken en wat je met deze energie zou kunnen doen.

SPORT VERSTERKT DE STAD!