Home > Nieuws > Arnhem Europese Sportstad 2018

Arnhem Europese Sportstad 2018

Arnhem mag zich het komend jaar Europese Sportstad 2018 noemen. De European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES Europe) kent jaarlijks de titel ‘European City of Sports 2018’. De erkenning gaat naar de Gelderse hoofdstad omdat Arnhem door middel van sport en bewegen zich inzet voor een gezonde stad.

Volgens ACES Europe is Arnhem op het gebied van (top)sport een goed voorbeeld van gezondheid, integratie, educatie en respect. Bovendien worden de sportfaciliteiten, programma’s, activiteiten en het sportbeleid geroemd.

Erkenning voor duizenden Arnhemmers

Wethouder Elfrink: ‘ Sport heeft de kracht om mensen bij elkaar te brengen, om een gezond leven te leiden en meer plezier uit je leven te halen, om kinderen te leren hoe ze met verlies moeten omgaan en hoe ze moeten samenwerken. Sport doet zo ontzettend veel, dat willen we graag uitdragen. Deze prijs is ook vooral een erkenning voor iedereen, die duizenden mensen in Arnhem, die zich inzetten voor de sport en een betere samenleving ‘. Behalve een erkenning voor iedereen die zich met sport bezig houdt in Arnhem, is het ook een kans om in 2018, het jaar waarin Arnhem de titel mag voeren, nog meer aandacht te vragen voor de waarde van sport. Het is de bedoeling dat er in het kader van de titel, meer evenementen georganiseerd worden in Arnhem, zowel topsport als evementen in de Arnhemse wijken.

Professioneel, betrokken en toegankelijk

Begin november waren de commissieleden in Arnhem om de stad te beoordelen. Zij hebben hier onder andere een bezoek gebracht aan Papendal, Vitesse, Introdans, Ome Joop’s Tour, XFitt en het MFC De Wetering. Op Papendal was men onder de indruk van de professionele omgeving waarin de Nederlandse top traint. Vitesse werd geroemd om het goede voorbeeld dat de club geeft en de betrokkenheid die het toont bij de stad Arnhem. Het bezoek aan Ome Joops Tour en de clinic rolstoelbasketbal op één van de Arnhemse multifunctionele centra gaf aan dat we in Arnhem vinden dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn: jong of oud, arm of rijk, en voor mensen met een handicap. Zo heeft de jury een goede indruk gekregen van zowel het topsport klimaat in Arnhem als de breedtesport, als de waarde van sport en bewegen voor Arnhemmers.

Uitreiking Award

Bij de titel European City of Sports 2018  hoort een award. Deze award wordt op 6 december tijdens een gala in het gebouw van het Europees Parlement te Brussel uitgereikt. Per jaar kan één Nederlandse stad deze erkenning verdienen. Vorig jaar ging de prijs naar Noordwijk en in 2016 naar Tilburg.

SPORT VERSTERKT DE STAD!